Inboedelverzekering vergelijken?

Postcode Huisnummer

Inboedelverzekering voor gezinnen met kinderen

Wanneer je gezin groeit, veranderen je behoeften en verantwoordelijkheden. Je huis is niet alleen een plek waar je woont, maar ook waar je kinderen opgroeien, spelen en leren. Kinderen brengen vreugde, maar ook de onvermijdelijke kleine ongelukjes. Een glas limonade over de bank, een bal door het raam, of het omstoten van de televisie tijdens het spelen – het hoort er allemaal bij. Voor zulke momenten is het fijn om te weten dat je inboedelverzekering dit dekt. In deze blog duiken we dieper in de wereld van inboedelverzekeringen voor gezinnen met kinderen.

Wat is kinderdekking?

Veel verzekeraars bieden een speciale dekking voor gezinnen met kinderen, ook wel kinderdekking genoemd. Dit houdt in dat schade veroorzaakt door kinderen vaak net iets ruimer wordt gedekt dan bij een standaard inboedelverzekering. Het is een erkenning van het feit dat, hoewel kinderen onvoorspelbaar en soms een beetje wild kunnen zijn, ouders niet financieel gestraft moeten worden voor de natuurlijke nieuwsgierigheid en speelsheid van hun kinderen. Lees hier verder over wat een inboedelverzekering precies is.

Welke schades komen vaak voor bij kinderen?

Als ouder weet je dat geen dag hetzelfde is en dat ongelukjes in een klein hoekje zitten. Hier zijn enkele van de meest voorkomende schades veroorzaakt door kinderen:

 • Gebroken spullen: Kinderen zijn vaak in beweging. Of ze nu rennen, spelen, of gewoonweg de wereld om hen heen ontdekken, ze kunnen gemakkelijk dingen omstoten of laten vallen. Denk aan vazen, servies, glazen en zelfs elektronische apparaten zoals tablets en televisies.
 • Vloeistofschade: Een glas limonade, melk of water kan gemakkelijk worden omgestoten, vooral als kinderen in de buurt zijn. Hierdoor kunnen meubels, vloerbedekkingen en zelfs elektronische apparaten beschadigd raken.
 • Tekeningen op de muur: Welk kind heeft nog nooit de verleiding gevoeld om zijn of haar artistieke talenten te tonen op een mooie, witte muur? Hoewel het schattig kan zijn, is het vaak niet het soort kunst dat ouders op hun muren willen hebben.

Hoe zorg je ervoor dat je goed verzekerd bent?

 • Controleer de polisvoorwaarden: Niet elke inboedelverzekering biedt dezelfde dekking. Het is essentieel om de polisvoorwaarden te lezen en te begrijpen wat wel en niet is gedekt. Let specifiek op de clausules over kinderen.
 • Kies voor een allrisk inboedelverzekering: Deze variant biedt de meest uitgebreide dekking en vergoedt bijna alle plotselinge en onvoorziene schades, ook die veroorzaakt door kinderen.
 • Vergelijk verschillende aanbieders: Door het vergelijken van verschillende verzekeraars kun je een verzekering vinden die het beste past bij jouw gezinssituatie en budget.

Tips om schade te voorkomen

Hoewel een verzekering een vangnet biedt, is voorkomen altijd beter dan genezen. Hier zijn enkele tips om schade door kinderen te minimaliseren:

 • Zorg voor een veilige speelruimte: Richt een specifieke plek in huis in waar kinderen veilig kunnen spelen zonder waardevolle of breekbare spullen in de buurt.
 • Bewaar kostbare spullen buiten bereik: Plaats waardevolle of breekbare items op hogere planken of in kasten met sloten.
 • Leer kinderen over de waarde van spullen: Hoewel jonge kinderen niet altijd het concept van waarde begrijpen, kunnen oudere kinderen leren voorzichtig te zijn met bepaalde items in huis.
 • Gebruik beschermende maatregelen: Investeer in hoesjes voor tablets, zet televisies goed vast aan de muur of op een stabiel meubelstuk, en gebruik placemats of onderzetters om de kans op vloeistofschade te verkleinen.
 • Open communicatie: Spreek met je kinderen over het belang van voorzichtig zijn in huis. Dit betekent niet dat je ze bang moet maken, maar eerder dat je ze bewust maakt van hun omgeving en de mogelijke gevolgen van hun acties.

Wees voorbereid met een goede gezinspolis

Gezinnen met kinderen ervaren vaak meer dynamiek en actie in huis. Dit kan leiden tot de occasionele ongelukjes. Hoewel een goede inboedelverzekering essentieel is om je te beschermen tegen de financiële gevolgen van deze ongelukjes, is het ook belangrijk om te onthouden dat kinderen nou eenmaal kinderen zijn. Ze zijn nieuwsgierig, avontuurlijk en soms een tikkeltje onhandig. Het is de taak van de ouders om een balans te vinden tussen bescherming en vrijheid. Door bewust te zijn van de risico’s, voorzorgsmaatregelen te nemen en te zorgen voor een goede verzekering, kun je met een gerust hart genieten van de mooie momenten die het ouderschap met zich meebrengt. En mocht er dan toch een keer iets misgaan, dan weet je dat je verzekering er is om je te helpen. Dus, als je nog geen inboedelverzekering hebt die past bij de dynamiek van een gezin met kinderen, is het misschien tijd om daar verandering in te brengen. Je gemoedsrust is het zeker waard.